Блог

Как да смените касета с мастило за принтер Canon

Принтерите Canon се предлагат в много форми и размери, което означава, че няма два абсолютно еднакви модела. Има цял набор от различни принтери, включени в гамата на Canon, включително мастиленоструйни принтери „всичко в едно“, мастиленоструйни принтери за снимки, лазерни принтери и лазерни многофункционални принтери, които се произвеждат предимно за създаване на фотографски разпечатки от най-висок клас.

Сега, за да покрием два основни края на спектъра на принтерите на Canon, ще се съсредоточим върху инструкциите за инсталиране за смяна на касетата с мастило Canon PIXMA MG2520 и касетата с мастило Canon PIXMA MG2550, два доста различни, но еднакво популярни модела принтери. Да започваме!

Как да сменим касета с мастило Canon PIXMA MG2550

касета с мастило

Canon Pixma MG2550 е елегантно, многофункционално устройство „всичко в едно“ с функции като печат на HD филми и ефективна безжична работа. Този конкретен принтер разполага с две отделни касети с мастило – една за черно и една за цветно. Canon предлага както касети с висока производителност, така и стандартна опция. Високият капацитет е малко по-скъп, но съдържа значително повече мастило:

 • PG-545XL / Капацитет на страници: 300
 • CL-546XL / Капацитет на страници: 300
 • PG-545 / Капацитет на страници: 180
 • CL-546 / Капацитет на страницата: 180

#1. Приберете изходящата тава за хартия и удължителя

Ако приемем, че сте закупили своите резервни касети и сте установили необходимостта да ги инсталирате, първо ще трябва да пъхнете тавата за хартия в предната част на принтера. Първа стъпка, отстранете всяка хартия, останала върху тавата; стъпка втора, натиснете го внимателно с дланта на ръката си, докато се изравни с останалата част от принтерния модул (изчезне).

#2. Отворете капака

За да разкриете вътрешния механизъм на вашия принтер, ще трябва да отворите предния капак, който се намира точно над тавата за хартия. Подобно на чекмедже, това има вдлъбнатина за пръст в горната част, която ще трябва да натиснете навътре (НЕ го дърпайте надолу, тъй като това може да повреди устройството). Ще чуете щракване и капакът ще се спусне, карайки държача на касетата с мастило автоматично да се премести в центъра на принтера.

#3. Извадете старите касети на вашия принтер Canon

За да извадите старите касети, използвайте палеца и показалеца си, за да ги издърпате внимателно от слота им. Направете това със стабилна ръка и се уверете, че изваждате всяка касета една по една.

#4. Поставете новите касети с мастило на Canon

Първо ще трябва да извадите всяка касета от опаковката им и да ги поставите плоски върху равна повърхност. След това ще трябва да издърпате пластмасовото ухо от всяка касета, за да разкриете дюзите им.

След като направите това, ще трябва да поставите всяка касета в съответния слот. За да направите това, уверете се, че първо сте поставили дюзата и етикета нагоре, като натиснете силно нагоре, докато щракне на място. Моля, имайте предвид, че черното мастило отива в десния държач, а цветното мастило – в левия. Проверете отново дали касетите са добре закрепени, преди да затворите капака.

След като затворите капака, индикаторът за ВКЛЮЧВАНЕ на принтера (разположен горе вляво) ще мига в зелено за около минута, преди да остане да свети.

#5. Тествайте вашите касети

По време на всяка инсталация на касета с мастило на принтера извършването на пробен печат е жизненоважно.

Запалете своя работен плот, задайте документ, натиснете печат, погледнете резултатите и скоро ще можете да видите дали мастилото печата както трябва. Моля, имайте предвид, че ако мастилото излезе на ивици или зацапано, консултирайте се с ръководството на вашия принтер Canon, за да проверите как да подравните отново главите на принтера.

Ако триъгълната предупредителна емблема (разположена горе вляво) мига в оранжево, отворете отново принтера и проверете дали касетите са инсталирани правилно, като ги натиснете.

Как да сменим касета на Canon PIXMA MG5750

Друго солидно предложение от гамата безжични устройства „всичко в едно“ на Canon, този здрав малък работен кон е идеалният спътник в домашния офис и може да се похвали с отлично качество на фотографски печат, както и с приличен срок на годност.

Подобно на Epson Expression XP-410 например, PIXMA MG5750 използва пет отделни касети (две черни и три цветни), които трябва да бъдат поставени в определен ред (отляво надясно):

 • Магента мастило  (M)
 • Черно мастило  (BK)
 • Жълто мастило  (Y)
 • Пигментно черно  (PGBK)
 • Синьо мастило  (C)

Моля, имайте предвид, че поръчката може да варира от модел до модел, но всеки принтер на Canon от този вид включва цветно кодиране под корпуса на касетата. Ако се съмнявате, вижте кодовете с удебелен шрифт по-горе.

Серията Pixma MG5750 предлага версия с висока производителност и стандартна производителност на техните касети. Черният пигмент също се предлага като екстра висок добив. Касетите с висок капацитет са малко по-скъпи, но са по-добра сделка в дългосрочен план, ако печатате в големи обеми. Ще ви трябват и двете черни касети (пигментната черна и фото черната), за да може вашият принтер да работи правилно. Пигментната черна касета е предназначена за печат на текст, докато специалността на черното за снимки очевидно са снимките.

касета с мастило

Касети с висок капацитет:

 • Canon Pixma IP-7250 ink Tank PG Bk Pigment / Капацитет на страници: 500
 • Canon Pixma Ink Black / Капацитет на страници: 1425
 • Canon Pixma Ink Cyan / Капацитет на страници: 660
 • Canon Pixma Ink Magenta / Капацитет на страници: 660
 • Canon Pixma ink Yellow / Капацитет на страници: 660

Сега, след като знаете малко повече за вашите касети с мастило, нека да се заемем с това…

#1. Повдигнете операционния панел

За да разкриете старите касети, просто повдигнете леко операционния панел с две ръце. Това е на панти и се повдига като капак; повдигнете панела, като поставите ръцете си на място точно под LCD екрана.

#2. Изчакайте корпусът на касетата с мастило да се плъзне на място

Уверете се, че сте изчакали старите касети да се преместят автоматично в центъра на принтера, преди да ги докоснете. След като се преместят в средата, е време за следващата стъпка.

#3. Отстранете празните касети

За да извадите празните касети, внимателно натиснете зъбчето, разположено в края на всяка вложка на касета, докато се освободят от корпуса им, и ги издърпайте. За да избегнете объркване или нежелано изтичане, уверете се, че премахвате всяка касета една по една – бавно и стабилно печели състезанието.

#4. Отстранете опаковката на резервните касети и ги поставете

Всяка нова касета може да има тенденцията да изтече при отваряне, така че преди да помислите за премахване на каквато и да е опаковка, струва си да се уверите, че сте поставили пластмаса или вестник върху равна повърхност и избягвайте да работите близо до нещо деликатно или ценно. Някои дори предпочитат да отварят патрони пред кофа за боклук, просто за по-голяма сигурност.

За да разкриете дюзите и да подготвите резервните касети за поставяне, уверете се, че сте отстранили сивия външен филм, последван от оранжевата лента и по-дебелата оранжева капачка на външния корпус. След като го направите, поставете всяка касета в принтера, като следвате цветния бутон под корпуса, като се уверите, че етикетите са обърнати нагоре, след което ги натиснете надолу, докато чуете щракване. След като са на мястото си, върху касетата ще се появи малка червена светлина; това ви позволява да знаете, че са защитени. Накрая затворете операционния панел.

#5. Изпълнете тест за мастило

След като смените касетите с мастило на вашия принтер Canon, трябва да изпълните бърз тест за печат, за да се уверите, че всичко работи правилно.

За да направите това, стартирайте работния плот, изберете изображение, което покрива възможно най-голяма част от цветовия спектър (това ще ви даде прилична оценка на производителността на всяка касета) и натиснете печат.

Ако мастилото излезе на ивици или зацапано, консултирайте се с ръководството на вашия принтер Canon, за да проверите как да подравните отново печатащите глави.

Късмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *