Блог

OKI срещу съвместими консумативи

Твърдението производителите винаги казват, че закупуването на оригинални консумативи ще ви осигури най-доброто качество на печат и постоянна надеждност. OKI Printing Solutions искаха да вложат някаква същност зад това твърдение, така че накараха Buyers Laboratory Inc. (BLI) да проведе серия от независими тестове.

 

Независимата оценка.

BLI проведе сравнителни тестове на тонер касети за използване с цветния LED принтер OKI C5900. Тестваните касети включват собствената марка на OKI срещу неоригинални консумативи от MediaSciences, Katun, Xprint и Q Imaging. Трябва да се отбележи, че неоригиналните консумативи в тази конкретна оценка се считат за лидери в своята област и има много повече неоригинални доставчици на пазара, които са далеч от тях.

 

Резултати от капацитета на касетата.

Според доклада оригиналните тонер касети на OKI осигуряват по-висок среден добив на тонер от конкурентните касети в гамата CMYK. Единственото изключение от това беше черната касета на XPrint, която успя да отпечата допълнителни 43 страници. Докладът обаче разкрива, че това е резултат от препълването на касетата с 9%! Препълването на касетите може да доведе до проблеми с потока на тонера и слепването, както и до прекомерно натоварване на движещите се части, като например барабаните.

 

Резултати за надеждност.

Що се отнася до надеждността, OKI отбеляза 100%. BLI отбеляза няколко проблема със съвместимите касети, като неизправности на касетите, неизправности при изваждане на кутията, неизправности в работата, изтичане на тонер, дефекти на барабана и фюзера, както и неизправности на принтера, причинени като пряк резултат от нестандартни касети. Този ограничен тест показа, че Katun и Xprint нямат видими проблеми, но Katun успя да напълни отново жълтите касети с черен тонер и Xprint имаше тревожна вариация в нивата на съдържанието на тонер, което предполага липса на надеждност в процесите за последователност и контрол на качеството.

 

Резултати с качество на печат.

Качеството на печат е мястото, където съвместимите наистина не достигат. BLI установи, че използването на оригиналния тонер на OKI дава по-добри полутонове, по-ясно възпроизвеждане на текст и по-подробни и реалистични фотографски разпечатки навсякъде. BLI разгледа гамата, произведена от всеки консуматив, и съобщи, че оригиналният тонер на OKI е най-точният и може да произведе най-широката гама от цветове. Това не е изненада, тъй като оригиналният тонер на прах на OKI е разработен и формулиран специално за техния собствен принтерен хардуер и софтуер, докато производителите на съвместими и преработени тонер прахове са склонни да ги използват в различни модели (и в някои случаи различни марки продукти).