Блог

HP спира производството на принтери PageWide

Моделите са спрени. Доставките са налични за пет години, партньорите са разочаровани.

 

HP обслужва пазара на бизнес мастиленоструйни устройства с технология PageWide с фиксирана печатаща глава по ширината на страницата. Сега това е краят. Партньорите на HP реагират гневно.

 

HP все още рекламира своите бизнес мастиленоструйни принтери със собствената технология PageWide на компанията на уебсайта на компанията. Устройствата трябва да се характеризират с ниски общи разходи и екологична енергийна ефективност. Но това трябва да приключи сега.

 

Почти десет години след въвеждането на принтерите PageWide в офис сегмента, HP се сбогува с иновативната мастилено-струйна технология с фиксирана печатаща глава. Продуктовата гама ще бъде напълно прекратена.

 

Както ChannelPartner научи от партньори на HP, позволява на устройствата PageWide за офис употреба във формат A3 и A4 да умрат. Технологията, която се основава на фиксирана печатаща глава, която отпечатва цялата ширина на страницата, продължава само в областта на големия формат.

 

Според HP причината за това е опростяването и оптимизирането на печатното портфолио и бъдещите инвестиции. С това човек иска да отдаде дължимото на „пазарната динамика“. „Поради тази причина ние ще концентрираме бъдещи инвестиции върху нашето портфолио на LaserJet от хардуер A4 и A3 и ще прекратим продажбата на продуктовото портфолио за офис печат PageWide A3 и A4“, потвърди говорителят на компанията Хайко Вицке пред ChannelPartner.

 

Устройствата PageWide за офис употреба са особено популярни сред клиентите от обществения сектор. Продуктите се считат за по-икономични, по-енергийно ефективни и с по-ниски емисии от сравнимите лазерни принтери. Търговците, които са спечелили проекти с тези аргументи, сега трябва да се опитат да направят лазерните принтери на HP привлекателни за своите клиенти или да преминат към продукти от конкуренцията.

 

В проекти, в които изрично се изискват мастиленоструйни устройства, партньорите на HP вероятно вече няма да могат да печелят точки. Въпреки че производителят на принтери все още има устройства с мастило в своето портфолио със серията Officejet, те са по-предназначени за домашна употреба и сегмента на малкия и среден бизнес. През последните години Epson по-специално се обърна към пазара на бизнес мастила. Така че решението на HP трябваше да предизвика голяма радост сред Meerbuschern. „Предполагам, че специално Epson ще спечели тук“, каза търговец на дребно в интервю за ChannelPartner.

 

В HP обаче са на мнение, че загубеният бизнес с бизнес мастило може да бъде компенсиран от лазерните принтери. „Когато HP представи технологията PageWide през 2012 г., тя беше проектирана да отговори на нуждата от устойчив принтер с по-ниска цена на страница за малки офис среди. През последното десетилетие обаче иновациите на HP доведоха до значителни подобрения в технологията LaserJet по отношение на цена, качество, размер, услуга и потребление на енергия“. Принтерите LaserJet A4 от сегашното поколение вече би трябвало да се изравнят с принтерите PageWide по отношение на консумацията на енергия. „Също така очакваме допълнителна оптимизация в бъдещите поколения“, обещава говорителят на компанията.

 

Клиентите на PageWide не трябва да се притесняват, че трябва бързо да сменят целия си автопарк. „HP ще продължи да продава части и консумативи пет години след края на продажбата, за да поддържа инсталираната база на продуктите PageWide A3 и A4“, обещава Хайко Вицке. Партньорите трябва да бъдат подпомагани при „изпълнение на съществуващи задължения с ограничени доставки“. Освен това HP иска да подкрепи тези партньори „с прехода към новото портфолио на HP LaserJet“.

 

При партньорите и дистрибуцията, от друга страна, липсва разбиране за решението на групата. Човек пропуска „бъдещ пазар“, казват дилъри. В продължение на години човек се опитваше да рекламира технологията за бизнес мастило на клиентите и „сега отново трябва да кажете обратното“, раздразни партньор на HP.

 

Друг дистрибутор смята, че е „лично жалко“, че серията PageWide се преустановява в офис среда, „особено на фона на това, че производителят е особено ангажиран с темата за устойчивост, което според мен е целта на устройствата PageWide имаха немалък принос, поне на германския пазар“, казва шефът на системна къща, специализирана в решения за печат. Той е скептичен, че останалите мастиленоструйни устройства и лазерни модели ще запълнят тази празнина в бъдеще. „Това едва ли ще бъде лесно, особено в областта на енергийната ефективност“, прогнозира той.