Блог

7 неща, които трябва да знаете за тонер касетите

Тонерът действа като хромофорно средство за получаване на висококачествени отпечатани документи. Този прахообразен материал се намира в касета, която се поставя в принтера. Когато дадете команда за печат, този прах започва да се нагрява и представя красиви изображения и текст на хартия. Има много факти и информация, която хората искат да съберат относно формирането на тонера, изискванията за смяна на тонера, презареждането и рециклирането на касети, начините за отстраняването му от дрехите и ръцете и ефекта на тонера върху човешкото здраве и т.н. Така че, нека обсъдим всички тези точки в подробна форма.

тонер касети

1. Видове цветове, използвани в тонери

Черно-белият принтер работи на едноцветна основа, т.е. само черно. Бялата основа на хартията прави отпечатъците черно-бели. Докато цветните лазерни принтери могат да работят с четирицветни формати, т.е. CMYK. Тук K представлява черно, C е за циан (синьо), Mas Magenta, а жълтото е обозначено с Y. Тези красиви комбинации от цветове помагат при създаването на невероятни изображения.

2. Образуване на тонер

По принцип тонерът се образува от смесването на четирите компонента, т.е. цветни пигменти, синтетична смола, магнетизиращи се метални оксиди и малък брой агенти като силиций и восък. Съотношението на смесване на състава варира в зависимост от целта, за която ще се използва касетата. Например дали е за печатащата ролка или за някои фиксирани единици и съотношението също варира от марка до марка. Обикновено частиците на прахообразния тонер са с размер между 5 и 30 микрометра. Това променя вида на тонера и го прави да изглежда като течна форма. Това помага на тонера да тече в неподходящи посоки и без да се разклаща.

3. Смяна на тонер

Тонерът изисква незабавна подмяна, когато свърши. В лазерните принтери има индикатор, който предупреждава потребителите за ниско ниво на тонера. Ако инсталирате драйвери в системата, системата ще изпрати известие за всички нива на тонера. Но не забравяйте, че всеки принтер използва различни параметри за пълнене. Така че, докато вашият принтер не започне да произвежда черни страници, никога не разчитайте 100% на известието. Да, можете да подготвите неговата смяна на касетата.

4. Висока скорост на печат от мастилото

Лазерните принтери имат висока скорост на печат в сравнение с мастиленоструйните принтери. Тонер касетите работят с усъвършенствана технология с лазерен лъч. Поради това той се подготвя бързо за първи печат в сравнение с мастиленоструйните принтери. В допълнение, тонер касетите имат надеждността да предоставят по-точни резултати от мастилените принтери. Те също така имат голям капацитет на страници, така че можете да отпечатате много страници точно и бързо.

5. Най-често срещан проблем

Размазването е често срещан проблем, което означава, че вашият принтер започне да доставя мръсотия върху разпечатките. Това възниква, когато контейнерът за отпадъчен тонер е пълен или барабанът не е наистина чист дори поради автоматично почистване след процеса на печат. Възможно е да има износени или дефектни пера на барабанните чистачки. И накрая, причината може да е, когато печатащите елементи не са поставени правилно в принтера като хартия. Всички причини са много прости и е лесно да се предприемат желаните действия срещу тях.

6. Отстраняване на тонер от кожата и дрехите

Тонерът на прах е състав от много фини частици като пигменти, метални оксиди и смола и т.н. Благодарение на свойството на смолата да се разтваря бързо, тя бързо се топи. От кожата лесно се измива със студена вода. Имайте предвид, никога не използвайте топла вода, тъй като тя само ще фиксира тонера. От друга страна, ако е поставен върху дрехи, тогава е по-добре да разклатите добре дрехите си. Не се опитвайте да използвате домашна прахосмукачка за отстраняване на тонер, тъй като това може да повреди почистващото устройство.

7. Ефект върху човешкото здраве

Дали тонерът има положителен или отрицателен ефект върху човешкото здраве, винаги е било заглавие на дебатите. Но поради нарастващите нужди от принтер във всеки офис, не можете да го пренебрегнете. В много изследвания е установено, че вдишването на прах от тонера в по-големи количества е опасно за вашето здраве. Така че е по-добре да поставите принтера си далеч от бюрото, където обикновено седите. Докато сменяте патроните му, не забравяйте да носите ръкавици за еднократна употреба. Най-важното е, че когато купувате, обърнете внимание на нивото на вредните емисии. Тъй като има много марки, производителите създават висококачествени продукти без замърсяване.

Долен път

Надяваме се, горната информация ви помага да научите интересните факти за тонер касетата. Така че следващия път, когато сменяте касетата, върнете ги в центровете за рециклиране. Това ще помогне за опазване на околната среда.