Блог

20 авангардни изобретения, които правят копирането по-лесно и по-ефективно

Тъй като технологията продължава да се развива, технологията за консумативи за принтери и копирни машини не е изоставена. Индустрията на консумативите за принтери и копирни машини отбеляза много напредък през последните години. Тези подобрения доведоха до по-добра производителност, по-ниски разходи и по-устойчиво бъдеще за потребителите на принтери и копирни машини. В тази статия ще обсъдим някои от 20-те авангардни изобретения, които правят копирането по-лесно и по-ефективно.

1. 3D печат – процес на създаване на триизмерни обекти от цифрови модели чрез наслояване на материали като пластмаса, метал и др. 3D принтирането е производствена технология, която позволява създаването на триизмерни обекти от цифров файл. Процесът включва изграждане на обект слой по слой, чрез добавяне на материал (като пластмаса или метал) върху платформа, базирана на компютърно генериран дизайн.
Процесът на 3D печат започва с цифров 3D модел, който се създава с помощта на софтуер за компютърно проектиране (CAD) или се получава чрез 3D сканиране. След това 3D принтерът чете цифровия файл и нанася последователни слоеве материал, докато обектът бъде завършен. Съществуват различни видове технологии за 3D печат, включително моделиране с разтопено отлагане (FDM), стереолитография (SLA) и селективно лазерно синтероване (SLS), наред с други.
Едно от основните предимства на 3D печата е способността му да произвежда сложни форми и геометрии, които биха били трудни или невъзможни за създаване с традиционните методи на производство. Освен това, 3D печатът позволява бързо създаване на прототипи и персонализиране, което го прави полезен инструмент в широк спектър от индустрии, включително космическата индустрия, автомобилостроенето, здравеопазването и архитектурата, наред с други.

 1. Дигитален печат – метод за печат от цифрови файлове директно върху различни носители с помощта на мастиленоструйна или лазерна технология.
  Технологията за дигитален печат включва отпечатване на цифрови изображения директно върху различни субстрати като хартия, плат, пластмаса и метал, като се използват цифрови файлове вместо традиционни методи за печат като офсетов печат, висок печат или флексография. Дигиталният печат се осъществява чрез използването на усъвършенствана мастилено-струйна или лазерна технология за печат, която може точно да възпроизвежда изображения с висока прецизност, рязкост и точност на цветовете.
  Процесът на дигитален печат започва със създаването на цифрово изображение, което след това се изпраща до принтера чрез компютър или друго цифрово устройство. След това принтерът използва серия от дюзи, за да нанесе мастило или тонер върху субстрата, слой по слой, докато се получи крайното изображение. Тази технология позволява по-голяма гъвкавост и персонализиране, тъй като може да поеме малки тиражи и персонализирани дизайни без необходимост от печатни форми или друго специализирано оборудване.
  Дигиталният печат се използва широко в различни индустрии, включително реклама, опаковки, текстил и издателска дейност, наред с други. Предимствата му включват рентабилност, скорост и висококачествени резултати при печат.
 1. UV печат – вид дигитален печат, който използва UV-втвърдяващи се мастила и UV светлина за втвърдяване на мастилото, което го прави моментално сухо и издръжливо.
  UV печатът е модерна технология за печат, която използва ултравиолетова светлина за втвърдяване (изсушаване) на мастилото, докато се отпечатва върху повърхност. Мастилото е съставено от специални пигменти, които реагират на UV светлината и бързо изсъхват и се втвърдяват, което води до рязко, висококачествено изображение.
  Тази технология обикновено се използва в комерсиалния печат за различни приложения като банери, плакати, опаковки, етикети и др. UV печатът е известен със способността си да печата върху широк спектър от повърхности, включително пластмаси, метал, стъкло, дърво и дори текстил. Едно от основните предимства на UV печата е неговата висока устойчивост на избледняване, надраскване и атмосферни влияния, което го прави идеален за приложения на открито. Освен това UV печата създава отпечатъци с живи цветове и детайли с висока разделителна способност, което го прави популярен избор за проекти за печат от висок клас.
 1. Високо печатане – традиционен метод за печат, който използва повдигната повърхност за прехвърляне на мастило върху хартия или други материали.
  Високото печатане е метод на печат, който използва повдигнати повърхности или шрифт за натискане на мастило върху хартия. Това е една от най-старите техники за печат и е била широко използвана преди появата на дигиталния печат.
  При високия печат отделните букви, цифри и символи се подреждат в съставна пръчка и след това се заключват на място. След това пръчката за композиране се използва за създаване на печатна форма, която обикновено е изработена от метал или дърво.
  Мастилото се нанася върху печатащата форма, която след това се притиска върху хартията. Повдигнатата повърхност на шрифта или изображението се притиска в хартията, създавайки отличително впечатление. Този процес може да се повтори, за да се създадат множество копия на един и същи печат.
  Високото печатане е известно с това, че произвежда висококачествени разпечатки с наситени, наситени цветове и усещане на допир. Обикновено се използва за отпечатване на покани, визитни картички и други печатни материали от висок клас. Това обаче може да бъде трудоемък и отнемащ време процес, което го прави по-малко практичен за големи тиражи.
 1. Ситопечат – печатна техника, която използва мрежесто сито за пренасяне на мастило върху повърхността на субстрата.
  Ситопечатът, известен още като ситопечат или сериграфия, е печатна техника, която включва създаване на шаблон или екран и след това използването му за нанасяне на мастило върху повърхност. Параванът обикновено е направен от фин мрежест материал, като коприна или полиестер, който е опънат плътно върху рамка. Участъците от екрана се блокират със шаблон или емулсия, оставяйки отворени пространства, през които мастилото може да се натисне върху печатната повърхност. След това се използва чистачка за избутване на мастилото през отворените зони на екрана и върху печатащата повърхност отдолу. Ситопечатът обикновено се използва за отпечатване на дизайни върху тъкани, като тениски, както и за отпечатване на плакати, табели и други материали. Може да се използва за печат върху голямо разнообразие от повърхности, включително хартия, пластмаса, метал, стъкло и дърво.
 1. Сублимационен печат – процес на печат върху специална трансферна хартия, която след това се пресова топлинно върху субстрата, създавайки живи, висококачествени изображения.
  Сублимационният печат е технология за дигитален печат, която използва топлина за пренасяне на багрилото върху различни материали, като плат, хартия, метал и керамика. Този процес включва отпечатване на дизайни върху специална трансферна хартия с помощта на сублимационно мастило и след това топлинно пресоване на трансферната хартия върху желания материал.
  При високи температури и налягане частиците на багрилото в мастилото се изпаряват и проникват в повърхността на материала, превръщайки се в постоянна част от субстрата. Това води до ярък, дълготраен и висококачествен печат, който е устойчив на избледняване, напукване и отлепване. Сублимационният печат обикновено се използва за създаване на персонализирани дрехи, табели, промоционални продукти и персонализирани подаръци.
 1. Термичен печат – процес на печат, който използва топлина за прехвърляне на изображение върху хартия или друг носител.
  Термичният печат е процес на дигитален печат, който използва топлина за прехвърляне на изображение или текст върху хартия. Включва термична печатаща глава, която загрява термотрансферна лента, която след това разтапя мастило или пигмент върху хартията.
  Има два вида технология за термичен печат: директен термичен и термотрансферен. Директният термичен печат използва чувствителна към топлина хартия, която почернява при нагряване, докато термотрансферният печат използва лента, покрита с мастило или пигмент, който се пренася върху хартията чрез топлина.
  Термичният печат обикновено се използва при отпечатване на етикети, отпечатване на баркодове и отпечатване на касови бележки поради бързата и ефективна скорост на печат, ниско ниво на шум и ниски изисквания за поддръжка. Също така е популярен в преносимите и мобилните принтери поради компактния си размер и лекотата на използване. Термичните разпечатки обаче могат да избледнеят с времето и са чувствителни към топлина и светлина, което ги прави по-малко подходящи за дългосрочно съхранение на документи.
 1. Печат със сублимация на багрило – метод за печат, който използва принтер със сублимация на багрило за прехвърляне на багрило върху субстрат, като създава висококачествени, дълготрайни отпечатъци.
  Сублимационният печат е технология за дигитален печат, която използва топлина за пренасяне на багрило върху материали като плат, пластмаса или хартия. Процесът включва отпечатване на желаното изображение върху специална трансферна хартия с помощта на сублимационно мастило, което след това се поставя с лицето надолу върху материала за отпечатване. След това се прилага топлина към трансферната хартия, което кара мастилото да се изпари и да се свърже с влакната на материала, което води до висококачествен, дълготраен печат с живи цветове и отлични детайли. Сублимационният печат често се използва за отпечатване на графики и дизайни върху текстил, спортно облекло, табели и други рекламни продукти. Също така често се използва за отпечатване на снимки върху специализирана фотохартия.
 1. Офсетов печат – процес на печат, който включва прехвърляне на мастило от плоча върху гумено покритие, което след това пренася мастилото върху хартията или друг субстрат.
  Офсетовият печат е популярна печатна технология, използвана за производство на висококачествени разпечатки в големи количества. Той работи чрез прехвърляне на мастило от метална плоча върху гумено покритие и след това върху повърхността за печат, обикновено хартия. Металната плоча се създава с обратно изображение на дизайна, който ще бъде отпечатан, и мастилото се нанася върху плочата в зоните, където дизайнът е повдигнат. След това гуменото одеяло пренася мастилото от плочата върху хартията.
  Офсетовият печат е известен с високото си качество на изображението и точността на цветовете, което го прави популярен избор за отпечатване на книги, списания, вестници, брошури и други печатни материали. Освен това може да обработва голямо разнообразие от видове и размери хартия, включително хартии с покритие и без покритие.
  Офсетовият печат изисква специализирано оборудване и квалифицирани оператори и обикновено се използва за големи тиражи от хиляди или милиони копия. Въпреки че може да бъде по-скъп от други методи за печат за малки количества, икономиите от мащаба го правят рентабилна опция за широкомащабни проекти за печат.
 1. Лазерен печат – метод за печат, който използва лазерен лъч за прехвърляне на тонер върху хартия или друг носител.
  Лазерният печат е вид технология за дигитален печат, която използва лазерен лъч за получаване на висококачествени разпечатки. Процесът включва лазерен лъч, сканиращ напред-назад през въртящ се барабан, който е покрит с фоточувствителен материал. Лазерният лъч селективно зарежда зони от барабана, създавайки електростатично изображение на отпечатания материал.
  След това частиците тонер, които са привлечени от заредените зони на барабана, се прехвърлят върху хартията чрез комбинация от топлина и натиск. След това частиците на тонера се стопяват върху хартията с помощта на топлина, създавайки трайно отпечатано изображение.
  Лазерните принтери са известни със своя високоскоростен печат и прецизен печат, което ги прави идеални за създаване на документи, графики и изображения с професионално качество. Те обикновено се използват в офиси, училища и домове и се предлагат както в цветни, така и в черно-бели модели.
 1. Дигитален текстилен печат – вид печат, който включва отпечатване на дизайни директно върху тъкани или текстил с помощта на специализирани мастиленоструйни принтери.
  Технологията за дигитален текстилен печат е процес на отпечатване на дизайни или шарки върху плат с помощта на цифрова технология. Това включва използването на специализирани мастиленоструйни принтери, които са проектирани да печатат директно върху плат, а не върху хартия. Принтерът създава изображения с висока разделителна способност, като отлага малки капчици мастило върху тъканта. Мастилото се втвърдява с помощта на топлина или други методи, което гарантира, че се свързва с тъканта и остава издръжливо дори след изпиране.
  Тази технология позволява производството на висококачествен текстил с щампа по поръчка с ярки цветове, остри линии и сложни детайли. Това е бърз и ефективен начин за създаване на малки или големи партиди дизайни на тъкани, без необходимост от сложен ситопечат или процеси на боядисване. Дигиталният текстилен печат се използва широко в модната и текстилната индустрия, както и в домашен декор, табели и други приложения, където се изисква висококачествен печатен плат.
 1. Мастиленоструен печат – метод за печат, който използва малки капчици мастило за създаване на изображение върху хартия или друг носител.
  Мастиленоструйният печат е технология за дигитален печат, която използва малки капчици мастило за създаване на изображения и текст върху различни материали като хартия, плат и пластмаса. Капките мастило се изтласкват върху печатащата повърхност от печатаща глава, която съдържа дюзи, които могат да пръскат мастило в точни модели и размери.
  Има два основни вида мастиленоструен печат: термичен и пиезоелектричен. Термичният мастиленоструен печат използва топлина, за да създаде мехурчета от пара, които принуждават капчиците мастило върху печатащата повърхност, докато пиезоелектричният мастиленоструен печат използва електрически заряд, за да контролира движението на мастилените капчици.
  Мастиленоструйният печат обикновено се използва в домашни и офис принтери, както и в промишлени печатни приложения като печат върху опаковъчни материали, текстил и керамика. Технологията има много предимства, включително възможността за създаване на висококачествени изображения с фини детайли и ярки цветове, както и гъвкавостта за печат върху широка гама от материали.
 1. Широкоформатен печат – метод за печат, който позволява печат върху големи листове хартия или друга медия, обикновено използвана за банери, постери и други широкоформатни графики.
  Технологията за широкоформатен печат е процес на печат, който произвежда разпечатки в по-голям мащаб от традиционните методи за печат. Този тип печат се използва за създаване на широкоформатни графики като плакати, банери, билбордове и други широкомащабни отпечатъци. Широкоформатните принтери обикновено използват мастиленоструйна технология и са в състояние да произвеждат разпечатки до няколко метра ширина и дължина. Мастиленоструйната технология позволява разпечатки с висока разделителна способност с живи цветове, което ги прави подходящи за широк спектър от приложения. Технологията за широкоформатен печат се използва широко в рекламата, търговията на дребно и развлекателната индустрия за създаване на привличащи окото дисплеи и промоция на марки.
 1. Плотерно печатане – вид печат, който използва плотер, специализиран принтер, който използва химикалки за рисуване върху хартия или друга медия.
  Плотерният печат е вид печатна технология, която използва компютърно контролирана писалка или друг инструмент за писане за създаване на висококачествени, прецизни графики и дизайни върху различни материали, включително хартия, винил, плат и др. Плотерните принтери обикновено използват софтуер за векторна графика, като Adobe Illustrator, за създаване на дизайни, които след това се изпращат на принтера за изпълнение.
  За разлика от традиционните принтери, които използват растерно базиран подход за печат, плотерните принтери използват векторно базиран подход. Това означава, че вместо да отпечата серия от точки или пиксели, принтерът използва серия от линии и криви, за да създаде крайното изображение. Това позволява много по-голяма прецизност и детайлност в крайния продукт.
  Плотерните принтери обикновено се използват в различни индустрии, включително инженерство, архитектура и графичен дизайн. Те често се използват за създаване на широкоформатни разпечатки като банери, знаци и плакати, както и за създаване на прецизни технически чертежи и схеми. Освен това, много плотерни принтери могат да режат материали, както и да рисуват върху тях, което ги прави идеални за създаване на персонализирани стикери, ваденки и други самозалепващи се графики.

15. 3D сканиране и принтиране – процес на създаване на триизмерни обекти от сканирани изображения или цифрови модели.
Технологията за 3D сканиране включва използването на специализирано оборудване, като лазерни скенери или скенери със структурирана светлина, за улавяне на триизмерната геометрия на физически обекти. След това заснетите данни се обработват и преобразуват в цифров модел, който може да се редактира, анализира или използва за създаване на физическа реплика на обекта.
Технологията за 3D печат, от друга страна, включва използването на 3D принтер за създаване на физически обекти от цифров модел. Принтерът изгражда обекта слой по слой, използвайки различни материали като пластмаса, метал или дори биологични материали. Технологията направи революция в производствената индустрия, позволявайки създаването на сложни и персонализирани части, които биха били трудни или невъзможни за производство с помощта на традиционни производствени методи.
Заедно технологиите за 3D сканиране и печат откриха нови възможности в области като продуктов дизайн, създаване на прототипи, изкуство, архитектура и медицина. Те също така направиха възможно за физически лица и малки предприятия да създават свои собствени продукти и за хората да имат достъп до персонализирани решения за различни нужди.

 1. Автоматичен двустранен печат – функция, която позволява автоматичен печат от двете страни на лист хартия, спестявайки хартия и намалявайки разходите за печат.
  Автоматичният дуплексен печат е технология, която позволява на принтера автоматично да печата от двете страни на лист хартия, без да се налага потребителят ръчно да обръща хартията. Тази функция може да спести хартия и да намали разходите за печат. Принтерът използва сензори, за да открие кога първата страна е отпечатана и след това обръща хартията и печата от другата страна. Автоматичният дуплексен печат може да се намери в различни видове принтери, включително лазерни принтери, мастиленоструйни принтери и многофункционални принтери. Известен е още като двустранен печат.
 1. Безжичен печат – функция, която позволява печат от компютър или мобилно устройство през безжична мрежа.
  Технологията за безжичен печат позволява печат без нужда от физически кабели или директни връзки между принтер и устройство, което трябва да печата. Вместо това той използва безжични мрежи като Wi-Fi, Bluetooth или NFC, за да установи връзка между принтер и устройство.
  За да печата безжично, потребителят обикновено трябва да инсталира и конфигурира принтера в своята мрежа и след това да се свърже с него чрез съвместимо устройство, като лаптоп, таблет или смартфон. Веднъж свързан, потребителят може да изпраща задания за печат към принтера от всяко място в обхвата на мрежата.
  Безжичният печат предлага няколко предимства пред традиционните методи за печат, включително по-голямо удобство, гъвкавост и мобилност. Той също така позволява на множество устройства да се свързват към един и същ принтер, намалявайки нуждата от множество принтери и намалявайки разходите.
 1. Мобилен печат – функция, която позволява печат от мобилни устройства като смартфони и таблети.
  Технологията за мобилен печат позволява отпечатване на документи, снимки и други видове съдържание директно от мобилни устройства като смартфони и таблети. С мобилния печат потребителите могат да изпращат задания за печат до принтери без необходимост от кабелна връзка, което позволява по-голямо удобство и гъвкавост.
  Има различни видове технологии за мобилен печат, включително Wi-Fi Direct, Bluetooth и печат в облак. Wi-Fi Direct позволява директна комуникация между мобилни устройства и принтери, докато Bluetooth позволява печат от устройства, които са в непосредствена близост до принтери. Облачният печат позволява на потребителите да изпращат задания за печат от своите мобилни устройства към принтери, които са свързани към интернет.
  Технологията за мобилен печат става все по-популярна, тъй като все повече хора използват мобилни устройства като свои основни компютърни устройства. Той се използва широко в бизнеса, образователните институции и личните настройки.
 1. Печат в облак – функция, която позволява печат от всяко място, като се използват базирани на облак услуги за изпращане на задания за печат към принтер.
  Облачният печат е вид технология за печат, която позволява на потребителите да отпечатват документи и други материали от всяко място, без да се изисква директна физическа връзка между принтера и устройството. Това става възможно чрез използването на облачни изчисления, които позволяват на потребителите да съхраняват и осъществяват достъп до документи и файлове от разстояние и да изпращат задания за печат до принтер, разположен на друго място.
  При печат в облак потребителите изпращат своите заявки за печат по интернет до базиран в облак сървър за печат или доставчик на услуги за печат, който след това насочва заявката към принтер, свързан към мрежата. Принтерът може да се намира в същата сграда или в съвсем различен град или държава. След това потребителят може да вземе отпечатания изход от определения принтер, когато му е удобно.
  Печатът в облак може да бъде особено полезен в среди, където много потребители трябва да споделят един принтер или когато потребителите са в движение и трябва да печатат от отдалечено място. Той също така предлага по-голяма гъвкавост и мащабируемост в сравнение с традиционните решения за печат, тъй като потребителите могат лесно да добавят или премахват принтери от мрежата, ако е необходимо, без да е необходимо физическо преконфигуриране.
 1. Интерактивен печат – технология, която позволява на печатните материали да бъдат интерактивни, позволявайки на потребителите да имат достъп до допълнителна информация или медии чрез сканиране на код или използване на мобилно устройство.
  Интерактивният печат е технология, която позволява на отпечатаното съдържание да бъде интерактивно чрез вграждане на цифрови елементи като QR кодове, кодове за добавена реалност (AR) и NFC (комуникация в близко поле) чипове. Тази технология преодолява пропастта между физическия и цифровия свят, като позволява на потребителите да взаимодействат с печатни материали, използвайки своите смартфони или други устройства.
  С Interactive Printing потребителите могат да получат достъп до допълнително съдържание, видеоклипове, продуктова информация и социални медийни връзки или да купуват продукти чрез сканиране на код или докосване на устройство върху отпечатания материал. Тази технология може да се използва в различни индустрии, като реклама, образование, опаковане и търговия на дребно, за подобряване на потребителското изживяване и ангажиране с клиенти.
  Технологията за интерактивен печат все още се развива и непрекъснато се разработват нови функции и приложения, което я прави обещаваща област за бъдещи иновации.

В заключение, технологията за консумативи за принтери и копирни машини измина дълъг път през последните години. Най-новите разработки в 3D печата, възобновяемите и устойчиви материали, интелигентната технология, подобреното качество на печат и мобилния печат направиха тези консумативи по-ефективни, рентабилни и екологични. В резултат на това фирмите и физическите лица вече могат да се насладят на по-добро изживяване при печат и копиране. Ако искате да надстроите вашето оборудване за печат и копиране, не забравяйте да проверите най-новите иновации в технологията на консумативите, за да намерите правилния продукт за вашите нужди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *